Nominacije za Jenkovo nagrado 2024

Nominacije za Jenkovo nagrado 2024

Danes, 8. oktobra, je v dvorani Društva slovenskih pisateljev v Ljubljani potekala novinarska konferenca ob naznanitvi Jenkovih dnevov in nominirancev za Jenkovo nagrado 2024, ki jo podeljuje Društvo slovenskih pisateljev za najboljšo pesniško zbirko zadnjih dveh let že 39. leto zapored. Na novinarski konferenci so sodelovali: Dušan Merc, predsednik Društva slovenskih pisateljev, Tonja Jelen, predsednica Komisije za Jenkovo nagrado 2024, Klemen Malovrh, direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj in Rudi Zevnik, predsednik Kulturnega društva Simona Jenka – Šmonca Mavčiče.

Delo žirije za Jenkovo nagrado je predstavila Tonja Jelen, predsednica žirije, v žiriji pa so sodelovali še David Bandelj, Zoran Pevec in Matej Krajnc. Letošnji ožji Jenkov izbor je bil osredinjen na pesniški razvoj posameznega avtorja oz. avtorice, s katero naj bi zbirka pokazala na nadaljnje razvijanje pesniškega jezika posameznika oz. posameznice. Pomembna je bila kvaliteta, povezana z notranjim nabojem pesmi in brezčasnostjo poezije. Žirija se je po prvotnem širšem izboru enajstih zbirk odločila za šest zbirk, ki so šli skozi sito šeststotih pesniških zbirk. Vsaka od pesniških zbirk nosi samosvojo govorico, ki z jasno sporočilnostjo stremijo v različna svetovja.

Nominirane so naslednje pesniške zbirke (po abecednem redu):

Aleš Berger: Navsezadnje (Cankarjeva založba, 2023)
Borja Bolčina: Valter (samozaložba, 2022)
Miljana Cunta: Nekajkrat smo zašli, zdaj se vračamo (Slovenska matica, 2023)
Ivan Dobnik: Rojstvo oaze (Hiša poezije, 2022)
Robert Simonišek: Vračanje k čistosti (Slovenska matica, 2024)
Denis Škofič: Tuskulum (Cankarjeva založba, 2023)

Vsaka izmed njih je specifična, avtorsko izjemno močna in sugestivna, ki si zasluži pozornosti in izpostavitve, natančnega, poglobljenega branja, premišljevanja o poeziji in naši človeški vpetosti v krize in stiske sodobne civilizacije.

Utemeljitve za nominirane pesniške zbirke najdete TULE.

Med 18. in 28. oktobrom z različnimi dogodki obeležujemo Jenkove dneve, v spomin na pesnika, ki ga slovenska literarna zgodovina uvršča med najvplivnejše slovenske pesnike, čeprav je v svojem življenju izdal samo eno pesniško zbirko s preprostim naslovom Pesmi. Zavod za turizem in kulturo Kranj že več let povezuje različne deležnike v skupino, ki se trudi Simonu Jenku dati mesto, ki mu med ustvarjalci pisane besede pripada. K projektu se poleg Društva slovenski pisateljev kot partner priključujejo še Mestna knjižnica Kranj, Kulturno društvo Simona Jenka – Šmonca Mavčiče in Layerjeva hiša. Poleg izida Kranjskih vaj dajejo letos večji poudarek programu, ki je namenjen različnim starostnim skupinam, rdeča nit pa je poezija.

Celoten program letošnjih Jenkovih dni najdete TULE.

Slavnostna podelitev Jenkove nagrade bo v ponedeljek, 28. oktobra ob 19. uri v dvorani Mestne knjižnice Kranj.

Od leve: Robert Simonišek, Ivan Dobnik, Denis Škofič in Borja Bolčina (manjkata Miljana Cunta in Aleš Berger)