Darinka Kozinc

Darinka Kozinc

Darinka Kozinc (roj. Skomina)

Rojena v znamenju tehtnice, 9. 10.1953 v mehkobi spodnje Vipavske doline kot  tretji in najmlajši otrok, v vasi Oševljek. Mama, ki se kmalu po drugi svetovni vojni, v neprodušnih časih meje, ki je ločevala dve državi z različnima sistemoma ureditve; odločila za poroko in prihod iz Italije v Jugoslavijo, ji je že kot otroku odpirala pogled v drugačen svet.

Osnovno šolo je obiskovala na podružnični šoli na Gradišču, nato nadaljevala v Renčah in se zaradi želje staršev, čeprav je razredničarka vztrajala, naj nadaljuje izobraževanje  na splošni gimnaziji,  vpisala na srednjo tehniško šolo v Novi Gorici. Po maturi je kljub nasprotovanju doma, nadaljevala študij na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, kjer je uspešno diplomirala. Veliko let kasneje je vpisala še tretjo stopnjo in si pridobila naziv magistrica znanosti.

Že med študijem v Ljubljani je pričela delati kot stevardesa na Adrii Airways, nato se je zaradi poroke vrnila v Novo Gorico, kjer se je zaposlila kot predavateljica strokovnih predmetov  (opraviti  je morala pedagoško.andragoške izpite) na Srednji lesarski šoli Nova Gorica. V šolstvu si je pridobila naziv svetnica. Leta 1997 je postala ravnateljica in šolo vodila tri mandate  do  pripojitve v Šolski center. Dva mandata je vodila Združenje lesarskih šol Slovenije in en mandat Zvezo lesarjev Slovenije. Društvo ravnatelj ji je podelilo naziv  zaslužna ravnateljca. Bila je članica mestnega sveta Mestne občine Nova Gorica in članica svetov različnih zavodov. Postala je prva profesionalna podžupanja Mestne občine Nova Gorica in dva mandata je vodila tudi krajevno supnost  Solkan. Živi in dela v Solkanu, je mati dvema otorkoma in babica štirim vnukom.

Trenutno je predsednica Društva za ohranjanje kulturne dediščine aleksandrink in Goriškega literarnega kluba Govorica, članica slovenske sekcije IBBY za mladinsko in otroško literaturo, Društva slovenskih pisateljev in slovenskega PEN-a. V obeh organizacijah je članica nadzornega odbora.

Prve objave svojih pesmi je doživela že kot osnovnošolka, kasneje pa je pisala poezijo in kratko prozo za šolske časopise in revije (Antena, Mladina, Ognjišče…). Objavljala je v Primorskih srečanjih, na radiu Trst A, Mladiki, Govoriških zapisih, Književniku, Zvonu, Nebulae, v Cicibanu, Cicidoju, Trobentici, Zmajčku in Mladem rodu.

Pri različnih založbah je izšlo 48 knjižnih del, od tega šestindvajset otroških knjig-slikanic. Nekatere njene pravljice so bile tudi posnete. Sama je ilustrirala deset svojih slikanic in dve drugih avtorjev. Je namreč tudi amaterska slikarka, obiskovala je literarno šolo pri ZKD (na Japonskem je bila trikrat nagrajena za ilustracijo na temo narave).

Med ostalimi literarnimi deli sta dva romana, dve pesniški zbirki, sedem knjig kratke proze  in mladinski roman, dve strokovni knjigi in trije DVD-ji s pravljicami. Nekatere knjige so prevedene v srbski, angleški, italijanski, francoski, češki in arabski jezik

Dve knjigi sta izšli kot e vir.

Je avtorica številnih strokovnih in dveh znanstvenih člankov s svojega strokovnega področja (Les-Wood, Lesarski utrip, Korak).

Njena literatura je bila predmet diplomskega in magistrskega dela na Univerzi v Brnu (teksti o aleksandrinkah) in predmet proučevanja na Univerzi v Novi Gorici. Sodelovala je tudi z avtorskimi teksti v različnih zbornikih.

Bila je večkrat nagrajenka literarnih natečajev: 3x prva nagrada revije Mladika (Trst) in 1x 2. Nagrada v letu 2023, 1. In 2. nagrada Antene za ljubezensko zgodbo, 3.nagrada Planinski vestnik, 2. nagrada Radia Trst za pravljico, 1.nagrada (mednarodna) Glas žensk (pokrajina Gorica 2015, I), 1.nagrada  Mojapravljica.si., 1. nagrada na natečaju Govorice, 2015,1. nagrada Onino pero 2017 in 2022 , 2 x prva nagrada na natečaju Slavističnega društva Dolenjske in Bele krajine, 1x 3. nagrada na pesniškem natečaju Šinkovičevi dnevi poezije 2020.

Les Goriciennes je bila na lestvici najbolj branih knjig v Narodni in študijski knjižnici Trst v letu 2017 (PD, jan. 2018) in za Radio Trst so jo v celoti glasovno posneli, tri knjižna dela so bila uvrščena med dobre knjige in Primorci beremo.

Trije njeni teksti za otroke so bili dramatizirani in uprizorjeni.

Mestna občina Nova Gorica ji je v letu 2016 podelila Bevkovo nagrado.

V letu 2022 je dobila nagrado mira, ki jo podeljuje ženski odbor PEN.