Znani so nominiranci za Jenkovo nagrado 2023 in program Jenkovih dni

S p o r o č i l o

po tiskovni konferenci

 

Jenkovi dnevi in Jenkova nagrada 2023

18.–28. oktober 2023

 

Danes, 12. oktobra, je na Vrtu Lili Novy Društva slovenskih pisateljev v Ljubljani potekala novinarska konferenca ob naznanitvi Jenkovih dnevov in nominirancev za Jenkovo nagrado 2023, ki jo podeljuje Društvo slovenskih pisateljev za najboljšo pesniško zbirko zadnjih dveh let že 38. leto zapored. Na novinarski konferenci so sodelovali: Dušan Merc, predsednik Društva slovenskih pisateljev, Ivan Dobnik, predsednik Komisije za Jenkovo nagrado 2023, Klemen Malovrh, direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj in Rudi Zevnik, predsednik Kulturnega društva Simona Jenka – Šmonca Mavčiče.

rbt

Delo žirije za Jenkovo nagrado je predstavil Ivan Dobnik, predsednik žirije, v žiriji pa so sodelovali še Franci Novak, Jana Putrle Srdić in Magdalena Svetina Terčon. Žirija se je soočila z izdanimi pesniškimi zbirkami v zadnjem letu in pol (vse, ki so izšle v letu 2022 in vse, ki so izšle v letu 2023 do 1. 6. ).  Delo je bilo vse prej kot lahko, saj so morali v finalnem delu izbirati med vsaj 15 zbirkami, ki so si prislužile vso njihovo pozornost, kar kaže na visoko stopnjo ustvarjalne intenzitete ter poetične senzibilnosti slovenske poezije. Pri vrednotenju, ki je pripeljalo do izbora petih nominirancev, se je težišče premaknilo k iskanju posebnosti in presežnih značilnosti posameznih zbirk. V iskanju ravnotežja med sodobnim angažmajem v poeziji in umetniško dodelanostjo posameznih zbirk so se njihovi različni pogledi soglasno strnili na 5 zbirk. Nominirane so sledeče pesniške zbirke (po abecednem redu):

Blaž Božič: Mleček, žbunje : grobovi v njem (Center za slovensko književnost, 2022)

Nina Dragičević: Ampak, kdo? (ŠKUC, 2023)

Sergej Harlamov:  Hypomnemata ali Obnovimo osnove pisanja (Literarno društvo IA, 2022)

Tibor Hrs Pandur:  Psyops (Litera, 2022)

Gregor Podlogar: Atlas (LUD Šerpa, 2022)

Vsaka izmed njih je specifična, avtorsko izjemno močna in sugestivna, ki si zasluži pozornosti in izpostavitve, natančnega, poglobljenega branja, premišljevanja o poeziji in naši človeški vpetosti v krize in stiske sodobne civilizacije.

Utemeljitve za nominirane pesniške zbirke najdete TULE.

Med 18. in 28. oktobrom z različnimi dogodki obeležujemo Jenkove dneve, v spomin na pesnika, ki ga slovenska literarna zgodovina uvršča med najvplivnejše slovenske pesnike, čeprav je v svojem življenju izdal samo eno pesniško zbirko s preprostim naslovom Pesmi. Zavod za turizem in kulturo Kranj že več let povezuje različne deležnike v skupino, ki se trudi Simonu Jenku dati mesto, ki mu med ustvarjalci pisane besede pripada. K projektu se poleg Društva slovenski pisateljev kot partner priključujejo še Mestna knjižnica Kranj, Kulturno društvo Simona Jenka – Šmonca Mavčiče in Layerjeva hiša. Poleg izida Kranjskih vaj dajejo letos večji poudarek programu, ki je namenjen različnim starostnim skupinam, rdeča nit pa je poezija.

Celoten program letošnjih Jenkovih dni najdete TULE.

Slavnostno podelitev Jenkove nagrade bo v četrtek, 27. oktobra ob 19. uri v dvorani Mestne knjižnice Kranj. Denarna vrednost nagrade se je letos povečala na 5000 eur.

Podelitev Jenkove nagrade podpira Javna agencija za knjigo RS.