Znana je prejemnica nagrade za najboljši literarni prvenec 37. Slovenskega e-knjižnega sejma 2021

Nagrado za najboljši literarni prvenec 37. Slovenskega e-knjižnega sejma 2021 prejme

NATALIJA MILOVANOVIĆ za knjigo

SAMOUMEVNO  (Center za slovensko književnost, 2021).

 

Nagrajeno knjigo je izbrala žirija v sestavi Suzana Tratnik (predsednica), Borut Gombač (član) in Diana Pungeršič (članica).

 

UTEMELJITEV ŽIRIJE ZA NAGRADO KNJIŽNEGA SEJMA ZA NAJBOLJŠI LITERARNI PRVENEC LETA 2021

V pesniškem prvencu Natalije Milovanović Samoumevno ni skoraj ničesar povsem samoumevnega, ničesar, v kar bi pesnica ne mogla na ta ali na oni način podvomiti. Ali kot je zapisala sama: »Pesem relativizira vsak pojem / na katerega se lahko pomisli / tudi pojem vsak // a včasih ji mogoče le / uspe zares ujeti nekaj // tedaj se z vrha ulije tok / ob ukrotitvi jezika in / hribolazec globoko zadiha.« Pesničina jedka, inovativna poetika postavi na krhka tla na videz še tako absolutna in nepremakljiva dejstva. In vendar to niso pesmi o spodmaknjenih tleh, polne kipečih simbolov, ki se vzpostavljajo ali brišejo drug v drugem. To je poezija, ki s svojo izrazito poetično močjo sama spodmika tla predsodkom, vnaprejšnjim sodbam, dušečim kalupom in predvsem slepi samozaverovanosti na mikro in makro ravni.  Pesnica suvereno premika in razpira meje oziroma ugotavlja, da je samoumevna meja samo koža našega telesa. Sicer z brazgotinami, pa vendarle.  Skratka, zbirka nevsiljivo uvaja v slovensko poezijo samosvoje prepletanje narativnosti in metaforike. Morda se lahko površnemu bralcu ob kakšnem verzu zazdi, da gre kdaj le za posrečeno besedno igro,  največkrat temelječo na zabavnem sopostavljanju dveh sorodnih, značajsko pa relativno različnih jezikov in jezikovnih ozadij. V resnici pa so takšna sopostavljanja zmeraj dobro premišljena in simptomatična. Čeprav se problemov razseljenosti,  drugačnosti, tujosti, tragike vojne in hordnega obnašanja, v zbirki pogosto loteva z izrazito ostrino, pa tudi z ironijo, cinizmom in črnim humorjem, pesničino pisavo zmeraj krasi neizbrisna osebna nota. Prav zaradi nje njen angažma nikoli ne zdrsne na raven parole ali hladne agitacije. In prav to  dela poezijo Natalije Milovanović še kako otipljivo in prisotno zdaj in tukaj.

Pogovoru z nagrajenko boste lahko prisluhnili v oddaji Literarna matineja na 3. programu Radia Slovenija – programu Ars v sredo, 24. novembra, ob 11:05.

 

37. Slovenski knjižni sejem bo v virtualni obliki potekal med 22. novembrom in 5. decembrom.

Vabljeni k obisku na www.knjiznisejem.si.