Webinar »Avtor_ica in avtorska pravica na področju literature«

Vabilo na webinar

»Avtor_ica in avtorska pravica

na področju literature«

Literarno delo je napisano, založba je navdušena in ga je že uvrstila v svoj program novih izdaj v prihajajočem obdobju. Najtežja pot je že prehojena, na vrsti je podpis založniške pogodbe, usklajevanja z uredniki in razmislek o stiku z bralci, gledalci in poslušalci, da bi jim kar najbolje približali zapisano besedo in jih navdušili za nakup knjige.

Pa je res tako preprosto? Ali pa mora ustvarjalec ob tem pomisliti tudi na avtorske pravice na svojem delu?

Kako lahko avtor uveljavi svoje pravice na ustvarjenem delu? Kdo lahko s pravicami upravlja? Kako je s pravicami v primeru prevoda? In če se zgodi uglasbitev ali celo nastane film po literarni predlogi? Kaj pa radio, splet itd.? Na ta in druga vprašanja o avtorski in sorodnih pravicah bodo odgovarjali in jih s primeri iz prakse z različnih vidikov veljave in uporabe avtorske in sorodnih pravic za literarne ustvarjalce ponazorili štirje strokovnjaki iz Slovenije in Nemčije.

Potek webinarja

Webinar bo potekal v torek, 1.12.2020, in sredo, 2.12.2020, vsak dan med 14.00 in 16.30. Zaradi trenutne epidemiološke situacije z virusom covid-19 bo celoten webinar potekal virtualno preko aplikacije Zoom.

Komu je webinar namenjen

Webinar je namenjen vsem ustvarjalcem in akterjem na področju izvirne pa tudi prevodne literature ter širši zainteresirani javnosti.

Program webinarja

Torek, 1.12.2020, 14.00–16.30

Odvetnica Urša Chitrakar bo predstavila osnove avtorskega prava in tako podala odgovore na vprašanja, kaj je avtorsko delo, kdo je avtor, katere avtorske pravice pripadajo avtorju, kako te nastanejo in kako dolgo trajajo. S primeri iz prakse se bo dotaknila tudi področja prenosa avtorskih pravic in založniške pogodbe, kot temelja sodelovanja med avtorjem in izdajateljem literarnega dela. Predavanje bo v slovenskem jeziku, zaključek bo namenjen vprašanjem udeležencev.

Pravnik Tomaž Lajovic iz Združenja avtorjev Slovenije – ZAMP bo govoril o kolektivnem upravljanju avtorskih pravic na področju literature. Znotraj tega se bo dotaknil različnih vrst avtorskih del in njihove prve objave ter osvetlil razmerja med avtorjem in drugimi imetniki avtorske pravice. Ne bodo izpuščeni niti načini uporabe literarnih avtorskih del in pomen obveznega kolektivnega upravljanja pravic. Predavanje bo v slovenskem jeziku, zaključek bo namenjen vprašanjem udeležencev.

Sreda, 2.12.2020, 14.00–16.30

Urednik Hans Jürgen Balmes bo v svojem predavanju predstavil mehanizme s pomočjo katerih knjižni prevodi najdejo svojo pot k priznani nemški založbi S. Fischer Verlag. Kot odgovorni urednik in prevajalec bo z udeleženci webinarja delil lastne izkušnje s področja nemškega založništva ter sklepanja pogodbi na nemškem knjižnem trgu. Predavanje po v angleškem jeziku s slovenskimi podnapisi, zaključek bo namenjen vprašanjem udeležencev.

Kratek vpogled v zgodovino dveh pravnih sistemov v sklopu avtorske pravice bo ponazorila predsednica EWC Nina George ter predstavila različne literarne trge znotraj Evropske unije, tudi iz vidika prevodne literature. Dotaknila se bo tudi teme pogodbe o avtorski in sorodnih pravicah na nivoju Evropske unije. Predavanje bo v angleškem jeziku s slovenskimi podnapisi, zaključek bo namenjen vprašanjem udeležencev.

Prijava in udeležba

Udeležba na webinarju je ob predhodni prijavi brezplačna. Prijave sprejemamo na  elektronskem naslovu natasa.cebular@drustvo-dsp.si do nedelje, 29.11.2020. V prijavi prosim navedite tudi svoje ime, priimek in vašo organizacijo oz. področje delovanja. Zoom povezavo boste prejeli na vaš elektronski naslov dan pred začetkom webinarja. Povezava bo pričela delovati pet minut pred dogodkom.

Govorci

Urša  Chitrakar

Odvetnica Urša Chitrakar se ukvarja s pravnim svetovanjem s področja avtorskih pravic, intelektualne lastnine in druge problematike s področja umetniške produkcije. Poleg odvetniškega dela in pravnega svetovanja predava o avtorskih pravicah in intelektualni lastnini, občasno izvaja tudi strokovne analitične študije, vezane na tematiko avtorskih pravic in intelektualne lastnine. Preden je postala odvetnica, je delala kot samostojna pravna svetovalka in kot Fulbrightova štipendistka gostovala na Fordham University School of Law v New Yorku.