Vabilo na javno branje iz treh knjig epa Vrata nepovrata Borisa A. Novaka/sreda, 7. 6. 2017

Veliko branje prvega slovenskega epa

V sredo, 7. 6. 2017, bo v veliki avli Narodne galerije, med 17. in 22. uro javno branje iz treh knjig epa Vrata nepovrata Borisa A. Novaka. Pri branju se mu bodo pridružili Veno Taufer, Lado Kralj, Jožica Avbelj, Aleš Berger, Milan Dekleva, Manca Košir, Marjan Strojan, Dušan Šarotar, Milena Blažič, Erica Johnson Debeljak (branje angleških prevodov), Zdenko Čepič, Ivana Novak, Eva Vrbnjak, Janez Vrečko, Ivo Svetina, Simona Kopinšek, Miha Hočevar, Draga Potočnjak, Martina Ožbot   …Dogodek bo tudi hommage veliki slikarki Metki Krašovec, ki je prispevala naslovne slike za vse tri knjige.

Leta 2014 je pri Založbi Goga izšla knjiga Zemljevidi domotožja, prva knjiga prvega slovenskega epa Vrata nepovrata izpod peresa pesniškega velemojstra Borisa A. Novaka. Sledili sta ji knjigi Čas očetov in pred kratkim še zadnja, več kot 1.000 strani obsežna mojstrovina Bivališča duš.

Ep Vrata nepovrata obsega več kot 40.000 verzov in je nekakšen unikum v polju svetovne epike in tudi poezije. Je trilogija, ki nas postavlja ob bok velikim narodom z veliko zgodovino. V zadnji knjigi epa se je Novak vrnil k bolj lirskemu registru, ki je vpet v čvrsto kompozicijo 99 spevov. Ta knjiga predstavlja sintezo celote in sklepno nadaljevanje prvih dveh, obenem pa se po jezikovnem tonu in pesniških videnjih od njiju bistveno razlikuje. Zaključni akordi Bivališč duš so elegični, tudi zelo osebni, v mestoma apokaliptične tone pa se brez dvoma vpisuje tudi skrajno napeta svetovna situacija, ki jo živimo.

Vstop je prost. Na voljo bodo tudi vse tri knjiga epa s popustom.

Vljudno vabljeni!