V a b i l o – Pesniški recital ob svetovnem dnevu poezije 2021

 

V a b i l o

Pesniški recital

ob svetovnem dnevu poezije 2021

 

»Vse je poezija. Kako se veter oglaša v  vejah in v dimniku, kakor se govorica neznanih jezikov raznaša po svetu, jok otrok, tožbe žalostinke nad svetom, pogled skozi okno in v nebo, v dušo, pogled nazaj in naprej, vse je poezija in vse je antipoezija. … Univerzalna je pač. Ljudje smo si namreč kar zelo približno enaki.«

(Citat iz poslanice za svetovni dan poezije 2021 predsednika DSP, Dušana Merca)

 

Leta 1999 je organizacija Unesco 21. marec razglasila za svetovni dan poezije z namenom promoviranja branja, pisanja, objavljanja in učenja poezije. Na prvi pomladni dan tako odmevajo pesmi po vsem svetu, da nas opomnijo na pesniško lepoto in popeljejo v svoj univerzalni svet, svet človečnosti, solidarnosti in samozavedanja ter v svet jezikovne raznolikosti in svobode izražanja.

K obeleženju svetovnega dneva poezije 2021 se pridružujejo tudi Društvo slovenskih pisateljev, Društvo slovenskih književnih prevajalcev in Slovenski center PEN. V nedeljo, 21. marca 2021, ob 17. uri skupaj pripravljamo pesniški recital ob svetovnem dnevu poezije 2021, ki se bo odvil s terase Restavracije PEN na Tomšičevi 12 v Ljubljani – ob strogem upoštevanju določil NJIZ. Odzvanjanje pesniške besede bo moč spremljati ob ograji vile DSP in tudi preko računalniških ekranov na Facebook strani DSP in DSKP.

Svojo poezijo oz. poezijo, ki so nastopajoče močno zaznamovale, bodo predstavili: Maja Gal Štromar, Gašper Malej, Meta Kušar, Matej Krajnc, Lidija Golc, Nada Grošelj, Aleš Mustar, Saša Pavček, Matjaž Pikalo, Valerija Skrinjar Tvrz, Iztok Osojnik, Jana Unuk in Igor Likar. Recital bo povezoval Dejan Koban.

DSP, DSKP in PEN vas vabimo, da na sprehodu mimo pisateljske hiše ali preko domačih ekranov ujamete del pesniškega dogajanja ob svetovnem dnevu poezije 2021.

 


Kratek opis programa na svetovni dan poezije 2021

Program za svetovni dan poezije je letos sestavljen iz dveh delov. Najprej, ob 17. uri, se bo zvrstilo branje v živo s terase Restavracije PEN na Tomšičevi 12. Drugi del pesniškega dogajanja se seli na splet s predvajanjem video poezije 24 pesnic in pesnikov: Aja Zamolo, Primož Čučnik, Ana Pepelnik, Tom Veber, Maja Čustić Miloševič, Barbara Korun, Iztok Osojnik, Nela Poberžnik, Tina Kozin, Eva Kokalj, Nežka Struc, Miha Maurič, Tone Škrjanec, Martin Mikolič, Dejan Koban, Jernej Županič, Nina Dragičević, Nataša Velikonja, Blaž Božič, Anja Grmovšek, Mitja Drab, Anja Novak, Laura Repovš in Urša Majcen. V večernih urah se DSP pridružuje širjenju »Malega maratona branja poezije« ekipi »Ignor«, v sodelovanju Ljubljana – Unescovo mesto literature, na Facebook strani DSP.

Svetovni dan poezije pa bo letos dobil svoj epilog tudi 10. in 11. septembra 2021, ko se bo na več lokacijah v Ljubljani odvilo dvodnevno pesniško dogajanje, v organizaciji ekipe »Ignor« in vseh sodelujočih partnerjev.


 

Vabljeni,

da nas »iz vsakdanjika predrami univerzalna moč poezije,

da nam pomaga pri iskanju duševnega miru in spodbuja k razmišljanju o odnosih med človekom in naravo

ter nenazadnje k vzpostavitvi humanistične miselnosti,

ki bi hkrati temeljila na edinstvenosti in razlikah med ljudmi«.

(Citat generalne direktorice Unesca Irina Bokova, l. 2011).

 

 


Program Društva slovenskih pisateljev podpirajo Javna agencija za knjigo RS, Mestna občina Ljubljana in Unesco.