ŠOPEK SRČNIC ZA GOSPO TATJANO BOBNAR: NAJBOLJ NENAVADEN LITERARNI VEČER VSEH ČASOV

V sredo, 14. decembra 2022, se bomo ob 18. uri zbrali v Društvu slovenskih pisateljev za najbolj nenavaden literarni in protestni večer vseh časov: da izrazimo solidarnost z gospo Tatjano Bobnar.

Da bomo pisatelji, profesionalni puntarji proti paranoji policijske prisile, kdaj branili policistko in notranjo ministrico, je bilo vse doslej povsem nepojmljivo.

Medtem ko bodo sto metrov stran, v Državnem zboru Republike Slovenije, poslanke in poslanci razreševali gospo Tatjano Bobnar s položaja ministrice za notranje zadeve in s tem zagrešili eno  izmed najbolj nepotrebnih in sramotnih dejanj v zgodovini naše mlade, nedorasle, šepave demokracije,  bomo mi, ki se ponašamo z zaslugami za rušenje vsakršnih vlad, poklonili šopek srčnih besed magistrici Tatjani Bobnar, se ji zahvalili za pokončnost zoper protizakonito divjanje ukrepov prejšnje vlade ter za profesionalno korektnost in človečnost do beguncev, ranljivih žensk in otrok ter žrtev policijskega nasilja. Zaradi profesionalnosti in etike so jo pahnili na tnalo političnih interesov, zgolj mesec dni po tem, ko je kot prva tarča opozicijske desnice uspešno prestala interpelacijo v Državnem zboru. Je to normalno? Ni. Je to spodobno? Ni.

In zato besedne umetnice in umetniki prvič v zgodovini javno branimo vodilno predstavnico represivnih organov. V imenu normalnosti. V imenu spodobnosti.

Za tako preprost in ključen smoter zastavljamo svojo besedo kolegice in kolegi (po abecednem vrstnem redu): Milena Blažić, Milan Dekleva, Igor Divjak, Marko Golja, Jani Kovačič, Meta Kušar, Svetlana Makarovič, Boris A. Novak, Draga Potočnjak, Andrej Rozman Roza, Svetlana Slapšak pa še kdo.

Tukaj sploh ne gre več za razvpiti razkol na ta leve in ta desne. Gre za naš poklon življenjski normalnosti in elementarni človeški spodobnosti.

Vabljeni!