Program Pisateljskega odra na 38. Slovenskem knjižnem sejmu

38. Slovenski knjižni sejem bo s sloganom Berem svet letos v živo potekal od torka, 22. 11. 2022, do nedelje, 27. 11. 2022, e-knjižni sejem pa bo trajal dlje, vse do nedelje, 4.12.2022. Poleg tega, da se sejem vrača z dogodki v živo, se prav tako vrača tja, kjer je začel svojo pot – na Gospodarsko razstavišče.
Društvo slovenskih pisateljev, ki je leta 2018 prejelo posebno priznanje za dolgoletno sodelovanje pri pripravi in izvedbi sejemskega dogajanja, se v pester nabor spremljevalnih dogodkov knjižnega sejma tudi letos vključuje s svojim programom na Pisateljskem odru.
V dopoldanskem času bo program namenjen vsebinam otroške in mladinske literature. Predstavili bomo natečaj Župančičeva frulica, projekt Rastem s knjigo in druge uspehe slovenske mladinske književnosti doma in na tujem. Na temo otroške in mladinske literature bosta potekali tudi dve okrogli mizi.
Popoldanski termini bodo posvečeni literarnim vrhuncem, predvsem literarnim nagradam in njihovim prejemnikom ter nominirancem (nagrada MIRA, podelitev nagrade za najboljši knjižni prvenec in nagrade za mladega prevajalca Radojke Vrančič, prav tako se bodo predstavili Jenkovi nominiranci in nagrajenka, nastopil pa bo tudi nagrajenec letošnjega kresnika).
Novost letošnjega programa na Pisateljskem odru je predstavitev projekta PESMOMAT – avtomata za poezijo, ki je zaživel z namenom poetične intervencije v javni prostor in pa DSP FILMOTEKA – pestra paleta videoposnetkov oziroma filmskih portretov preteklih vileniških nagrajencev in pisateljev ter pisateljic, ki pišejo za mlade in najmlajše. Tu je tudi Literarna skodelica, serija pogovorov ob kavi in čaju – z zanimivimi gosti iz sveta literature.
Strokovno javnost bomo nagovarjali z dogodki, ki jih pripravljamo v sodelovanju z Društvom slovenskih književnih prevajalcev, Lektorskim društvom in Slovenskim centrom PEN.
Društvo slovenskih pisateljev bo ponovno predstavilo uveljavljeno knjižno zbirko Litterae Slovenicae in program Knjižna srečanja, srečevanja svetov – preplet literature in vsebin, ki jo dotikajo, a sežejo onkraj nje.
Svoj program bodo na Pisateljskem odru predstavljale tudi številne založbe; Celjska Mohorjeva družba, Hiša Poezije, Mladinska knjiga, Slovenska matica, Založba Goga, Založba Hermes IPAL, Založba Malinc, Založba Pivec, Založba ZRC SAZU, Samozaložba Tjaša Gašperšič.
Na odru bo – s predstavitvijo španske otroške in mladinske literature, stripa ter z družbeno-kulturnim dialogom – svoje mesto našla tudi Španija, letošnja država v fokusu.
Vabljeni torej na 38. Slovenski knjižni sejem, vabljeni k Pisateljskemu odru!

Program Pisateljskega odra DSP podpira Javna agencija za knjigo RS.