Program na Pisateljskem odru, SOBOTA, 26. 11. 2016

Program na Pisateljskem odru na 32. Slovenskem knjižnem sejmu.

SOBOTA, 26. 11. 2016

 

10:00-11:00

Pisateljevanje: Bella Italia, slovenski pisatelji v Reziji

DSP

Silvana Paletti (1947) je pesnica in pisateljica, ki živi v dolini Rezije. Piše v slovenskem rezijanskem narečju. Njeno najbolj znano delo je trojezična pesniška zbirka Rezijanska srčna govorica. Raziskuje rezijansko ljudsko izročilo in sodeluje z Univerzo v Vidmu pri pripravi didaktičnih objav v rezijanščini.

Renato Quaglia (1941) je rezijanski pisatelj in pesnik, znan predvsem po knjigi o družbenogospodarskem in kulturnem razvoju Rezije. Za svojo pesniško zbirko Baside je l. 1986 prejel nagrado Prešernovega sklada.Večino njunih pesmi je v slovenščino prevedel Marko Kravos, nekaj pesmi pa tudi Milko Matičetov in Marija Pirjevec.

Sodelujejo: Silvana Paletti, Renato Quaglia; povezuje: Martina Gamboz.

 

11:00-12:00

Nagrada za najboljšo poslovno knjigo SKS 2016

GZS

Nagrado za najboljšo poslovno knjigo, ki spreminja podobo bilance uspeha, podeljujeta GZS in Združenje Manager. Nagrado bo podelil Zdravko Kafol.

 

12:00-13:00

Pisateljevanje: 100 slovanskih romanov

Forum slovanskih kultur, DSP

Forum slovanskih kultur z zbirko 100 slovanskih romanov,  nastalih po letu 1989, predstavlja 96 avtorjev iz osmih slovanskih držav. Zbirka, ki neprekinjeno izhaja že deset let, s skoraj šestdesetimi izdanimi romani prinaša slovansko literarno osvežitev. Zadnji v zbirki je roman ruske avtorice Tatjane Tolstaje z naslovom Mjausk. Na dogodku bodo o zbirki spregovorili ustvarjalci zbirke 100 slovanskih romanov.

Sodelujejo: Ivo Svtina, dr. Andreja Rihter, Jani Virk, Julija Sozina; povezuje: Borut Krašovec.

 

13:00-14:00

Pisateljevanje: Literæ Slovenicæ, »Sušna doba« onkraj slovenskih meja

DSP

babnikDruštvo slovenskih pisateljev je maja 1963 izdalo prvo številko revije Le Livre Slovène, danes Literæ Slovenicæ, ki je pomembno pripomogla k internacionalizaciji slovenske književnosti in slovenskega kulturnega prostora. Danes je zbirka mednarodni dom za 146 prevajalcev in 225 avtorjev, ki so zastopani v 10 jezikih. Nazadnje je v francoskem prevodu Florence Gacion-Marks izšel nagrajen roman Gabriele Babnik Sušna doba, ki govori o zapletenem odnosu med Srednjeevropejko v poznih srednjih letih in mladim Afričanom. Spletna povezava: http://litteraeslovenicae.si/

Sodelujejo: Gabriela Babnik, Florence Gacion-Marks; povezuje: Tanja Petrič.

 

16:00-17:00

Pesniški nastop Ferija Lainščka in kantavtorice Ditke

Mladinska knjiga

Ljubitelji poezije bomo prisluhnili liriki iz nove pesniške zbirke Ferija Lainščka z naslovom Demon ljubezni. Tako kot v prejšnjih nas tudi v tej trubadur popelje med tenkočutne in avtorsko prepoznavne verze, ki so kot zmeraj navdahnjeni s panonsko širjavo, a tokrat posvečeni tudi temnim silam ljubezni in pokrajinam »na oni strani sanje«. S pesnikom se bo pogovarjala Carmen L. Oven, njegovi poeziji pa bo ob spremljavi kitare svoj glas posodila mlada glasbenica Ditka, ki je pred kratkim izdala album Ne spreminjaj me z desetimi uglasbitvami pesmi Ferija Lainščka.

Sodelujejo: Feri Lainšček, Ditka; povezuje: Carmen L. Oven.

 

18:00-18:30

Izbrana proza/poezija

Studio ARS

Režija: Klemen Markovčič; urednik: Matej Juh

 

19:30-20:00 Pisateljski oder

20:00-21:00 Klub CD

Radio Tesla in zgodba o otroku svetlobe

Studio ARS

Tesla je bil izumitelj, iskalec, vedež in slutenjski mag, ki je verjel v prenos in neuničljivost energije, v prenos misli, besed, slik, podob, zvokov prek valov… Mož, ki je verjel v novo misel, ki lahko potuje in ki ji danes pravimo internet. Tesla je oče našega skupnega »spomina na prihodnost«.

V dogodku Radio Tesla in zgodba o otroku svetlobe bodo z  nami v prostoru domišljije s pomočjo  zvokovnih in mrežnih transmisij  glasbeniki Miha Ciglar, Gregor Pirš, Darja Hlavka Godina, Peter Jevšnikar et consortes, ki bodo izvajali glasbene sanje in zvočne podlage za priklicane zvoke.

Sodelujejo še Igor Velše, Miha Zor, Jure Longyka, Brane Grubar idr.

 

20:30-21:30

Pisateljevanje: Ksenja Jus

DSP

Ksenija Jus ( 1972) je pesnica, skladateljica in kantavtorica, za katero je devet avtorskih albumov. Je ena od idejnih snovalcev Kantfesta (skupaj s Petrom Andrejem) – mednarodnega festivala sodobne kantavtorske glasbe. Leta 2015 je prejela literarno nagrado Mira, ki jo podeljuje Ženski odbor Slovenskega centra PEN. Ksenija Jus se nam bo predstavila kot pesnica in kot glasbenica.

Sodelujoči: Ksenija Jus; povezuje: Maksimiljana Ipavec.