Program na Pisateljskem odru, PETEK, 25. 11. 2016

Program na Pisateljskem odru na 32. Slovenskem knjižnem sejmu.

PETEK, 25.11.2016

 

10:00-11:00

Rastem s knjigo

JAK RS

Rastem s knjigo je projekt spodbujanja bralne kulture med mladimi, ki ga izvaja Javna agencija za knjigo RS. Za osnovnošolce je v letošnjem šolskem letu izbrana knjiga Vinka Möderndorferja – Kit na plaži, za srednješolce pa knjiga Marjane Moškrič – Sanje o belem štrpedu. V predstavitvi projekta bo poudarek na spodbujanju branja mladih in dodatnih aktivnostih.

Sodelujoči: Tjaša Urankar, Vinko Möderndorfer, Marjana Moškrič; povezuje Tina Oman.

 

11:00-12:00

Pisateljevanje: Mlada slovenska poezija – Z vseh vetrov zbrani

DSP

Na Pisateljskem odru bo tokrat potekalo branje mlade slovenske poezije. Dogodek se bo odvil v družbi avtorjev Blaža Iršiča, Tinke Volarič, Lučke Zorko Titan in Jureta Vuge, ki prihajajo z različnih koordinat Slovenije, a jih druži soroden generacijski horizont. Gre za izbor sočasnih mladih pesniških imen, rojenih izven Ljubljane, ki s svojo poezijo uspešno prestopajo pogosto centralistične vzgibe prestolnice. Pesniški dogodek bosta povezovala Katarina Ana Rakušček in Aljaž Koprivnikar, pesnika in študenta primerjalne književnosti in literarne teorije.

Sodelujoči: Blaž Iršič, Tinka Volarič, Lučka Zorko Titan, Jure Vuga; povezujeta: Katarina Ana Rakušček, Aljaž Koprivnikar.

 

12:00-13:00

Teorija, humanistika, družboslovje: Na mladih svet stoji!

Založbe Krtina, Sophia, Studia humanitatis, /*cf. in Društvo za teoretsko psihoanalizo

Kakšne so danes razmere mladih znanstvenic in znanstvenikov ter prevajalk in prevajalcev humanistike, kakšne so specifičnosti njihovega dela in kakšne možnosti imajo mladi za vstop v svet akademske publicistike doma in v tujini, kako ga sami vidijo in kaj bi spremenili? O teh in drugih perečih vprašanjih bodo razpravljali filozof in raziskovalec Tadej Troha, zgodovinarka, raziskovalka Ana Cergol Paradiž ter prevajalca Nada Grošelj in Aljoša Kravanja.

Sodelujoči: Tadej Troha, Ana Cergol Paradiž, Nada Grošelj, Aljoša Kravanja

 

13:00-14:00

Podelitev nagrade Svetlobnica

Založba Družina

Založba Družina bo podelila drugo nagrado svetlobnica, s katero spodbuja izvirno slovensko leposlovje o življenju Slovencev v domovini, zamejstvu ali drugod po svetu, danes in v preteklosti. Izmed 11 prispelih del na natečaj je strokovna komisija izbrala tri nominirance za Svetlobnico. Zmagovalec bo razglašen na Slovenskem knjižnem sejmu.

Sodelujoči: trije nominiranci za nagrado Svetlobnica in člani komisije; povezuje: Tone Rode.

 

14:00-15:00

Iz sveta: Albert Forns, Katalonija

DSP

foto-albert-forns-jambalaiaAlbert Forns (1982) je novinar in pisatelj iz Španije, Katalonije. Zaposlen je kot novinar na Time Out Barcelona, pri časopisu ARA in v kulturnem centru CCCB. Za svoje romane je bil že večkrat nagrajen, piše pa tudi poezijo, članke o gledališču, literaturi in vizualni umetnosti. Albert Fons je bil v sklopu projekta Literary Europe Live v letu 2016 izbran med »New Voices of Europe«, kjer je predstavljenih deset najbolj perspektivnih ustvarjalcev.Pogovor bo potekal v španskem jeziku s povzemanjem v slovenski jezik.

Sodelujoči: Albert Forns; povezuje: Blažka Müller Pograjc.

 

15:00-16:00

Branje nagrajuje – tradicionalna prireditev Slovenske sekcije IBBY, Društva Bralna značka Slovenije – ZPMS in revije Otrok in knjiga

Na prireditvi, kjer bo častni gost angleški avtor Kevin Brooks, bomo opozorili, da so bralci Bralne značke nagrajeni z vsako prebrano kakovostno knjigo.  Promotorjem branja bomo podelili priznanja Slovenske sekcije IBBY,  ustvarjalcem mladinske književnosti pa  izročili mednarodna priznanja, tj. častne liste IBBY in diplome beloruskega natečaja za poučne knjige.

Pogovor z ustvarjalci mladinskih knjig vodi: Darka Tancer-Kajnih; povezuje: Carmen L. Oven

 

16:00-17:00

Nagrada za najlepšo slovensko knjigo in najboljšo stojnico 2016

GZS

Nagrado za najlepšo knjigo, ki spreminja videz naše knjižne police, podeljujejo GZS Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev že od leta 1993. Omenjeni nagradi se letos prvič pridružuje še nagrada za najboljšo stojnico. Obe nagradi bo podelil Jani Bavčer.

 

18:00-19:00

Literarni večer: Valovi kratkih zgodb – predstavitev knjige

Stuido ARS

Program Ars že 25 let razpisuje natečaj za najboljšo kratko zgodbo. Zdaj jih lahko berete v knjigi Valovi kratkih zgodb, ki je izšla pri LUD Literatura, poslušate v interpretaciji igralcev in igralk na 1. in 3. programu Radia Slovenija v oddaji Literarni nokturno, med vožnjo na  mestnih in primestnih avtobusih LPP, Saška Rakef in Alen Jelen s sodelavci pa jih ob izidu knjige predstavljata v Literarnem večeru.

Režija: Alen Jelen; scenarij: Saška Rakef; urednik: Matej Juh

 

19:30-20:30

Kriminal, revščina in literatura

DSP

zpevec-fotoPogovor se bo nanašal na oblike kriminalizacije in posledično revščine v družbi ter na reflektiranje oziroma  odnos (naše) književnost do tega. Vprašanja našega časa so vprašanja vseh časov – kakšno je razmerje med politiko, estetskim in filozofijo; kako se odraža moč oblastnih režimov v družbi; kakšna je estetika političnega, političnost estetike; kakšno je kritično mišljenje do tega.

Sodelujejo: Robert Simonišek, Vinko Möderndorfer; povezuje: Zoran Pevec.

 

20:30-21:30

Mednarodna prevajalska pesniška delavnica 2016

Center za slovensko književnost

CSK vsako leto med 21. in 27. novembrom organizira pesniško delavnico v Škocjanu, katere rezultati bodo predstavljeni na Pisateljskem odru. Letošnji izbor pesnikov predstavlja pesnike migrante: tiste, ki so se preselili v Evropo in še vedno pišejo v svojem jeziku. Zato bo srečanje prepleteno tudi z vprašanji politike, različnih kultur, jezikovnih pregrad in nedvomno z občutji domotožja. Predstavili se bodo naslednji avtorji: iranska pesnica Azita Ghahreman (1962) se je ustalila na Švedskem in ni samo velika figura iranske poezije, ki se posveča zlasti položaju žensk, ampak tudi prevajalka v jezik farsi; indijski pesnik Mohan Rana (1964) se je ustalil v Angliji, še vedno pa piše v hindiju, velja celo za najvidnejšega pesnika v tem jeziku izven Indije; sirski pesnik kurdskega rodu Golan Haji (1977) se je ustalil v Parizu, piše v arabščini; Ricardo Domeneck (1977) je brazilski pesnik, kritik in vizualni umetnik, ki piše v portugalščini, že dlje časa pa živi v Berlinu.

Sodelujejo: Azita Ghahreman, Mohan Rana, Golan Haji, Ricardo Domeneck, Stanka Hrastelj; povezuje Brane Mozetič.