PROGRAM NA PISATELJSKEM ODRU, PETEK, 24. NOVEMBER 2017

PETEK, 24. NOVEMBER 2017

10.00-11.00
POVEJ: ALI MLADI BEREJO IN ZAKAJ NE?
Povezuje: Slavko Pregl
Gosta: Marjana Moškrič, Jaka Gerčar
Prireja: Društvo slovenskih pisateljev

Vprašanje je provokativno in seveda ni točno. Mladi, še posebej v prvi polovici osnovne šole, berejo veliko. Pozneje se začne osip. Zakaj? Ker šole nimajo dovolj sodobne mladinske literature? Ker mlade očarajo tehnološki izdelki potrošniške družbe? Ker jih pritegnejo druge dejavnosti – glasba, šport, raziskovanje narave …? In potem, ko berejo, zakaj jih tako zelo pritegujejo strašljive vsebine, pa umišljena zgodovina, pripovedi o posebej ranljivih junakih? Ali bežijo od realističnih zgodb? Kdo naj torej ustvari bralne radovedneže in kdo naj jim postavlja smerokaze? Koliko so krivi za (ne)branje pisateljice in pisatelji sami?

 

Foto: Ana Zibelnik

 

11.00-12.00

Sklop
Države v fokusu

IZ SVETA: CHRISTOPHER JUST
Jaz sem pisatelj
Povezuje: Gregor Podlogar, tolmači: Ana Jasmina Oseban
Gost: Christopher Just
Prireja: Društvo slovenskih pisateljev

Christopher Just (1968), ki prihaja z Dunaja, je na Visoki šoli za uporabno umetnost študiral slikarstvo, a se je zgodaj posvetil glasbi, nazadnje pa tudi pisanju. Njegov romaneskni prvenec Der Moddetektiv je izšel leta 2017 pri dunajski založbi Milena, pred tem pa sta bili objavljeni dve knjigi kratkih zgodb v zbirki Moderne Nerven pri založbi Czernin. Je tudi didžej – eden od pionirjev elektronske glasbe. Njegove skladbe, ki jih je izdajal pod svojim imenom in številnimi psevdonimi (med drugimi Ilsa Gold, Sons of Ilsa in Punk Anderson), so postale znane klubske uspešnice.
Dogodek je finančno podprl Avstrijski kulturni forum.

Foto: Julia Stix

 

12.00-13.30
25 LET SLOVENSKE SEKCIJE IBBY
Tradicionalna prireditev Slovenske sekcije IBBY, Društva Bralna značka Slovenije – ZPMS in revije Otrok in knjiga
Povezuje: Carmen L. Oven
Gostje: Tanja Pogačar, Peter Svetina, Peter Škerl in drugi
Prireja: Slovenska sekcija IBBY v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev

Kratka prispevka Bralne značke ter revije Otrok in knjiga, podelitev priznanj Slovenske sekcije IBBY, pogovor z ustvarjalci mladinske književnosti … vse za praznik Slovenske sekcije IBBY!

 

 

14.00-15.00
KOOPERATIVA THD: PRVIH STOL LET OKTOBRSKE REVOLUCIJE
Ob izidu knjige Boljševiki prihajajo na oblast Alexandra Rabinowitcha v zbirki Naprej!, posebni izdaji revije Borec s tematskim naslovom Oktober 1917–2017 ter Države in revolucije in drugih spisov iz leta 1917 Vladimirja Iljiča Lenina v Zeleni zbirki
Povezuje: Sašo Furlan
Gosta: Lev Centrih in Jože Vogrinc
Prireja: Sophia in Studia Humanitatis v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev

Okrogla obletnica oktobrske revolucije kljub poplavi z njo povezanih dogodkov in publikacij povzroča nelagodje. V deželi, kjer se je ta revolucija zgodila, bi jo najraje pozabili, desnica se je o njej naveličala razpravljati, levica pa ne zna prepričljivo pojasniti, zakaj v njej še vedno vidi izhodišče za razmislek o nujnih korenitih spremembah sodobnega sveta. Najnovejše publikacije založb Sophia in Studia humanitatis ponujajo bogato zgodovinsko in teoretsko gradivo, s katerim je mogoče pojasniti, zakaj so radikalne ideje in politične prakse Rdečega oktobra za današnji čas popolnoma neznosne.

15.00-16.00
PISATELJEVANJE: LIKOVNA UMETNOST IN LITERATURA
Narava v nebo, človek vase
Povezuje: Nina Kokelj
Gosta: Robert Simonišek in Goran Milovanović
Prireja: Društvo slovenskih pisateljev v sodelovanju z Galerijo Božidarja Jakca v Kostanjevici

V kostanjeviški Galeriji Božidarja Jakca je odprta razstava Narava v nebo, človek vase, ki interaktivno združuje avstrijsko (post)moderno slikarstvo in sodobno literaturo. Izboru krajin in portretov iz depojev Koroškega muzeja moderne umetnosti se pridružujejo citati številnih literarnih ustvarjalcev z avstrijskega Koroškega. Z direktorjem galerije Goranom Milovanovićem in kustosom razstave Robertom Simoniškom se bomo pogovarjali o prepletu likovne umetnosti in literature.

Foto: Alja Fir

 

17.05-18.00
KAJ JE DOBRA KNJIGA?
Studio ob 17h
Povezuje: Marko Golja
Gostje: Jelka Ciglenečki, Andrej Blatnik, Primož Premzl
Prireja: 3. program Radia Slovenija – Program Ars

Če postavimo v oklepaj analizo literarnega dela, potem vprašanje Kaj je dobra knjiga meri na založniške standarde. O njih je pred kratkim izšel zbornik s prispevki domačih avtorjev, več o njih pa bodo v oddaji povedali urednica založbe Goga Jelka Ciglenečki, Andrej Blatnik, profesor knjigarstva in urednik, tudi zbornika Založniški standardi, ter založnik in galerist Primož Premzl, z njimi se bo pogovarjal Marko Golja. Nikar ne zamudite.

Foto: Jože Suhadolnik, Mateja Jordovič Potočnik in Branimir Ritonja

 

18.05-19.00
FUNKCIJE JEZIKA: JEZIK KOT RESNIČNOST
Povezuje: Nina Dragičević
Gost: Veno Taufer
Prireja: Društvo slovenskih pisateljev

Z nami bo avtor, za čigar jezik so v Literarnem nokturnu Radia Slovenija dejali, da »se na trenutke osamosvoji kot resničnost sama«. Gre za avtorja, ki v jeziku ohranja nosilnost pomena, lahko povemo tudi, da zaseda dolgo časovno perspektivo, prav tako pa ga bo zanimivo ujeti v samem procesu ustvarjanja nove pesniške zbirke, skratka, zdaj in ne potem, ko bo govorica zbirke že minula. Ta avtor je Veno Taufer.

Foto: Lara Taufer

 

19.00-20.00

Sklop
Države v fokusu

IZ SVETA: TAMARA BACH
Ostanki poletja
Povezuje: Žiga X Gombač, tolmači: Slavo Šerc
Gostja: Tamara Bach
Prireja: Založba Družina v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev

Tamara Bach (1976) je vrhunska nemška pisateljica za mladino. Njena prva knjiga Marsmädchen je bila objavljena v Nemčiji leta 2003. Zanjo je prejela številne nagrade, med drugim nagrado Luchs in nagrado za najboljšo nemško mladinsko knjigo leta 2004. Leta 2004 je izdala knjigo Busfahrt mit Kuhn in leta 2007 knjigo Jetzt ist hier, za katero je prejela nagrado Luchs za leto 2007.

Knjiga Ostanki poletja (Was vom Sommer übrig ist, v slovenščini izšla pri založbi Družina, 2017, v prevodu Alenke Novak, je izjemna knjiga za mladino, ki govori o odraščanju. Avtorica v knjigi subtilno spregovori o prijateljstvu, upanju, identiteti, osamljenosti in o družinskih razmerjih. Širok nabor tem bo pritegnil mlade bralce, saj raziskuje teme, ki so pomembne in bistvene v času odraščanja. Vsi glavni liki so prikazani izredno avtentično. Knjiga je namenjena starostni skupini 14+. Knjiga je prejela nagrado Deutsch-französischer Jugendliteraturpreis 2013.

Foto: arhiv založbe Carlsen

 

20.00-21.00
MEDNARODNA PREVAJALSKA PESNIŠKA DELAVNICA 2017
Angažirana, politična poezija
Povezuje: Brane Mozetič
Gostje: Švedska pesnica mlajše generacije Kristín Bjarnadóttir, galicijski pesnik Isaac Xubín, hrvaški avtor Marko Pogačar, češka pesnica Andrea Vatulíková in domača Kristina Kočan
Prireja: Center za slovensko književnost v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev

Center za slovensko književnost ob podpori Javne agencije za knjigo in LAF organizira tradicionalno pesniško delavnico med 20. in 25. novembrom v Škocjanu. Dosežke celotedenskega dela bodo predstavili na Pisateljskem odru. Letošnji izbor pesnikov predstavlja angažirano oziroma politično poezijo, ki je v današnjih turbulentnih časih vse pogostejša. Delavnica bo zato prinesla tudi izmenjavo političnih idej in vprašanj, kako daleč gre lahko poezija pri svoji angažiranosti.

Foto: Davide Cabaleiro

 

21.00-22.00
VLADO ŽABOT: SVETI BOJ
O arhetipu vojne
Povezuje: Tina Košir
Gost: Vlado Žabot
Prireja: Založba Beletrina v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev

Vlado Žabot, prejemnik kresnika, nagrade Prešernovega sklada in številnih drugih priznanj, predstavlja nov roman z naslovom Sveti boj, v katerem rekonstruira staroslovanski mit: bog ognja Perun iz altruističnih nagibov napade htonskega, egoističnega boga Velesa – boj med njima traja in se ponavlja, Veles pri tem uporablja številne zvijače in prevare – oba pa vesta, da nobeden od njiju ni premagljiv. Osnova romana je arhetipska, a roman časovno ni umeščen v praslovansko preteklost, temveč v sedanjost. Snov romana je predvsem zadnje balkansko klanje ter še zmeraj tleča nasprotja in napetosti. Vendar pa niti dogajalni romaneskni prostor ni konkretno na Balkanu – saj je ta isti arhetip žarišče konfliktov po vsem svetu. Več o temi bo avtor povedal na Pisateljskem odru DSP.

Foto: Jože Suhadolnik