Predstavitev romana Fojba v sredo, 29. marca 2023, ob 11. uri

 

Znotraj vrtinca nasilja, vojne in rasnega iztrebljanja Riko išče pot, kako obvarovati etične razsežnosti človeka. Na dan, ko v Trstu fašistični diktator Mussolini razglasi rasne zagone, pride do nasilnega dejanja, ki bo zaznamovalo Rika in njegovo družino. Njegovo življenje bo odslej iskanje izhoda iz položaja, v katero ga je pahnilo nasilje, mržnja in nestrpnost. A vendar bo Riko v svojem rojstnem mestu naposled le našel svoj mir in izgubljeno ljubezen?

Čuk celostno obravnava zgodovinsko dogajanje s konca tridesetih let, obdobje druge svetovne vojne in desetletje po njej. Skozi svojo fantazijo prikaže celotni spekter dogodkov tistega časa, skozi nekakšno potovanje po duševnosti ljudi, datumov in dnevov, vendar na ravni, ki ne dovoljuje sovraštva. Spopade se s kočljivo temo kraških brezen – fojb, ki doslej v slovenski književnosti še ni bila literarizirana. Avtor ne obnavlja posledic foj, posveti se njihovemu vzroku, zaustavi se na petindvajsetih letih fašistične strahovlade, ki je zarezala v posamezne človeške usode in v celotni slovenski narod. Roman z večplastnim vsebinskim nabojem je obsodba vsega, kar prizadeva človekovo dostojanstvo.

Pri založbi Mladika je Marij Čuk leta 2020 izdal delo Črni obroč, v katerem opiše požig Narodnega doma v Trstu leta 1920 s strani fašističnih skupin.

Na tiskovni konferenci bodo o romanu spregovorili novinarka in urednica na 3. programu Radia Slovenija, gledališka kritičarka in pisateljica Tadeja Krečič Scholten, urednica knjižnega programa založbe Mladika Nadia Roncelli in pisatelj Marij Čuk.

Vljudbo vabljeni!