POSLANICA DRUŠTVA SLOVENSKIH PISATELJEV OB SVETOVNEM DNEVU KNJIGE

Kovanje besed. Kaj neki povezuje zahtevni metalurški poklic z mehkim vznikanjem besed v naši notranjosti? Le kako se kovanje povezuje z umetnostjo?

Podoba kovača, ki z napornim delom preoblikuje materialno tvarino, deluje arhetipsko. Marsikateri kovač v srednjem veku in še prej ni bil le obrtnik. Bil je tudi alkimist. Žarenje njegovega ognja in udarci njegovega kladiva niso preoblikovali le kovin. Omogočali so tudi vstopanje v nevidne svetove, preoblikovanje človekove notranjosti, kar se je potem odražalo tudi v stvarnem svetu.

Podoba kovača alkimista nas spomni na to, kakšno moč imajo v resnici besede. So vezni člen med domišljijskim svetom, našo notranjostjo in stvarnim, materialnim svetom. Beseda je potencialna snovna tvarina, prihaja iz prostranega polja, po katerem smo vsi prepleteni. Znani švicarski zdravnik in alkimist Paracelz je domišljijo opisal kot magnet, ki s svojo močjo pritegne snovi neskončnega stvarstva v človekovo notranjost, kjer se preoblikujejo.

Deklica lista po svoji prvi slikanici. Sanja o ljubkih stvareh – morskem konjičku, ptičku na vrhu novoletne jelke, vrtnem palčku. In tako silno ljubi. Šla bo v šolo, odrasla bo, nosila bo rdeče čeveljčke. Ogleduje si ilustracije, berejo ji. Imela bo veliko poklicev, postala bo cvetličarka, novinarka, igralka… Potem se nauči brati. Bere. Potovala in ljubila bo, drzna bo, uspelo ji bo.

Pisateljica zre v prostranost pokrajine, sanja sanje človeka, njena knjiga je poligon, na katerem vzletajo. Svetu daje tisto, o čemer svet sploh ne ve, da ima. Sproži roko, ljudem pokaže ladje na morjih, prelepe ladje z zlatimi premci. Da hrepenijo. Pier Paolo Passolini dvigne klobuk, pozdravi: »Odkrivam resničnost, ki nima nič skupnega z realizmom.«

Svet je velik, življenje dolgo, ladja pluje. Naxos, Paros, Santorini, v laseh veter, v njem zgodbe. Pisateljica jih sliši, zbira, zapisuje. Vse dokler ne ostane sama, edina potnica, z enim samim kovčkom, v njem pa le knjige, čudovite knjige.

Ko zapreš dobro knjigo, si drugačen, kot si bil, preden si jo odprl. Nekaj v tebi se je premaknilo, spremenilo. Literatura ne spreminja le na mentalni ravni, spreminja na ravni vibracij. Ko se beseda dotakne bralca, v njem zgane nove, drugačne vibracije, privlači druge ljudi, sproža druge dogodke.

Ustvarja drugačen svet.

Vabljeni Na pot v deželo čudes, na vseslovenski literarni festival – 28. Slovenske dneve knjige. V Ljubljani bodo potekali med 15. in 18. junijem, na vrtu Lili Novy Društva slovenskih pisateljev. Knjige boste lahko kupili na Sejmu na zraku, ki ga tam organizira Pisarna Ljubljane, Unescovega mesta literature. V Mariboru bodo 26. Slovenski dnevi knjige v Mariboru – ko te napiše knjiga potekali od 30. maja do 3. junija.

Vabljeni k branju, branju, branju.

 

 

Nina Kokelj in Luna J. Šribar,

pisateljici, članici Društva Slovenskih pisateljev

programski vodji 28. Slovenskih dnevov knjige