Vida Pauer Mokrin

mokrin-pauer-vida

Vida Pauer Mokrin

pauera@siol.net

Rojena je 22. januarja. 1961.

Na Filozofski fakulteti v Ljubljani 1984. diplomirala iz primerjalne književnosti in literarne teorije, ob delu v Goriški knjižnici Franceta Bevka 1985. še iz bibliotekarstva. 1989 šla v svobodni pesniško-pisateljski poklic.

Do leta 2002 je bila devet let honorarna lit. urednica revije Primorska srečanja. V tem času je v več medijih objavila okoli 100 lit. recenzij sodobnega leposlovja. Živi v Novi Gorici.

Poezijo je objavlja v vidnejših časopisih in revijah že od 16. leta. Izdala je deset knjig poezije (3 so tudi za otroke), velik obojestranski plakat s poezijo (tudi) za otroke in ravnokar CD s knjigo pesmi: Veselje: za otroke in odrasle – z branjem svoje poezije in s klavirsko glasbo in šumi. Je soavtorica (z dvema ženskama in prijateljem gejem) dveh satiričnih pisemskih romanov. Njena zbirka Krili v kletki (1997), pisana med vojnami v bivši Jugoslaviji, je doživela mnogo navdušujočih kritik in bila nominirana za nagrado Veronika, revija Mladina pa jo je ocenila za najboljši pesniški dogodek leta. Pesniška zbirka Modrice (2004) je bila nominirana za Jenkovo nagrado, ki jo izbira Društvo slovenskih pisateljev. V 2005 je v Bolgariji izšla knjiga izbranih pesmi s tremi odličnimi študijami, bio-bibliografijo in seznamom lit. recenzij vseh knjig.

V zadnjih petih letih je nastopila v več mestih v teh tujih državah: Makedonija, Bolgarija, Bosna in Hercegovina, Češka, Italija, Avstrija, Slovaška. Pesmi so izšle prevedene v 10 tujih jezikov: francoščino, angleščino, italijanščino, srbščino, makedonščino, bolgarščino, češčino, nemščino, španščino, slovaščino. Uvrščena je v nekaj leksikonov, enciklopedij in znanstvenih razprav in v 15 domačih in tujih književnih/revijalnih/internetnih antologij oziroma izborov poezije več avtorjev.

Pesniške zbirke:

1988 Mik, Mladinska knjiga
1992 Pasti v slasti, Didakta
1992 Narcisa v vodi, Lumi
1997 Krili v kletki, Cankarjeva založba
2002 Lesketanje k-res-nič-kam, Cankarjeva založba
2004 Modrice, Center za slovensko književnost
2005 Poezija, založba Karina M, Sofija
2006 Veselje: za otroke in odrasle, CD s knjigo poezije, Ma-No, Nova Gorica

Pesniške zbirke za otroke:

1991 Jezik v ušesu, Založništvo slovenske knjige
2000 Mačke so modre: za najstnike od 9 do tam okoli 120 let, samozaložba

Romani:

1997 Trio Tripičje, soavtorica, Fukljica- Branko, Nova Gorica
1999 Tri Triritke:Spolitika, soavtorica, Cankarjeva založba

Samostojnih literarna dela v drugih medijih:

1993 Kozlarija, radijska igra za otroke Radio Slovenija
1996 multimedijski projekt pesmi-diapozitivi-glasba, studijsko posnet in na Radiu Slovenije predvajan 43-minutni recital lastnega branja pesmi
2001 ilustriran obojestranski plakat z otroškimi pesmimi, ilustrirator Adriano Janežič, Rokus