Mojca Kumerdej

Mojca Kumerdej

Foto:  Jože Suhadolnik

Rojena v Ljubljani, kjer je na Filozofski fakulteti končala študij filozofije in sociologije kulture. Poleg pisanja leposlovja publicistično spremlja predvsem uprizoritvene umetnosti, intermedijsko umetnost in znanost ter kot dramaturginja sodeluje z gledališkim režiserjem Draganom Živadinovim.
Pri Študentski založbi je leta 2001 izšel njen prvenec, roman Krst nad Triglavom, v katerem se ironično loteva slovenske kulturne in literarne tradicije, kasneje sta v zbirki Beletrina izšli knjigi kratke proze Fragma (2003) in Temna snov (2011), v katerih skozi perspektive raznoterih likov ostro, natančno ter mestoma humorno razkriva notranje robove posameznika in sodobne družbe. Fragma je izšla v madžarskem in češkem prevodu, Temna snov v španskem in srbskem, posamične kratke zgodbe pa so prevedene v trinajst jezikov in so vključene v domače ter tuje zbirke in antologije.
Leta 2016 je pri založbi Beletrina izšel njen roman Kronosova žetev, katerega dogajanje je postavljeno v 16. stoletje v obdobje boja med katoliki in luterani na območju notranjeavstrijskih dežel. Knjiga je bila leta 2017 nominirana za nagrado kresnik, zanjo je avtorica istega leta prejela nagrada Prešernovega sklada. Leta 2016 je pri zavodu Aksioma izšla kratka zgodba Ženska z volkom, katere dogajanje je postavljeno v paleolitik pred 35.000 leti.
Leta 2006 ji je nemška fundacija Stiftung Brandenburger Tor podelila dvomesečno štipendijo za bivanje v Berlinu v programu Literarisches Tandem, leta 2008 je prejela enomesečno rezidenco v Literaturhaus v Kremsu in leta 2014 rezidenco IHAG v Gradcu.
Svojo literaturo predstavlja na slovenskih in mednarodnih literarnih festivalih in knjižnih sejmih, med drugim je leta 2012 na knjižnem sejmu v mehiški Guadalajari ob izidu španskega prevoda zbirke Temna snov (Materia oscura, Ediciones Arlequin; 2012) nastopila na festivalih kratke proze in evropske literature. V okviru mednarodnega festivala Literature sveta – Fabula, ki poteka v Ljubljani, je leta 2015 v zbirki Moč lažnega izšla njena zgodba Pauli, namenjena otroški in odrasli publiki.
Za kratko zgodbo Pod gladino je leta 2006 na Mednarodnem festivalu Vilenica prejela nagrado kristal Vilenice, za srbski prevod zbirke Temna snov (Tamna materija, Geopoetika; 2015) je leta 2016 prejela nagrado Kočićevo pero.