Miroslav Slana Miros

slana-miros-miroslav

Miroslav Slana Miros

miroslav-miros_slana@t-2.net

Rojen je 4. julij 1949 v Sovjaku, ki leži v občini Sv. Jurij ob Ščavnici. Je pesnik, pisatelj, dramatik, publicist, esejist in satirik. Študiral je primerjalno književnost v Ljubljani in Zagrebu. Živi kot svobodni književnik in publicist v Mariboru. Doslej je napisal 25 knjig za odrasle in otroke in svoje odlomke objavljal v domala vseh slovenskih revijah za literarna, filozofska in družbena vprašanja. Njegov roman Proletarec je bil v času Jugoslavije 4 leta zaprt v »bunkerju« z obrazložitvijo, da je idejno škodljiv in je izšel »sfriziran« šele leta 1981.

Miros je pritegnil pozornost že v humorističnem in satiričnem listu Pavliha z aforizmi, s satiro in humoreskami, objavljenimi pod pravim imenom in psevdonimi (Mikro-Skop, Ožemalnik, Divja raca, Sodni stolp, Miros, Totek, Agro-Totek itn.) Zaradi aforizmov o luknjah v sistemu SFRJ je bil krivično obsojen. Doma in na tujem so odmevali njegovi polemični spisi (na primer obsežen esej o umu in mišicah je izhajal v Teleksu, reviji 2000 in so ga prevedli v francoski literarni reviji). Raziskoval je mejne znanosti, žensko in moško homoseksualnost, prostitucijo, parapsihologijo, asimilacijske procese ob slovenski meji, narodopisje, šaljive vaške grbe, otroško folkloro, verstva, dogodke protagonistov oktobrske revolucije, ki so vplivali na napredno gibanje v Sloveniji in Jugoslaviji, grafite skozi čas itn.

Uveljavil se je s kritičnimi intervjuji in literarnimi portreti narodnih herojev, igralcev, literatov, teologov, znanstvenikov. S publicističnimi in literarnimi zapisi, kritikami in komentarji je nastopal v domačih in tujih revijah, časopisih in samostojnih izdajah. Kot kolumnist je kritično-satirično spremljal RTV programe, tudi pod psevdonimi, v Stopu, Republiki, Nedeljskem in 7 dni.

V sedemdesetih letih minulega stoletja je doma in tujem pripravil takrat še neznane performanse in multimedijske nastope – na primer Festival eksperimentalne supermotorične poezije na drevesih v ljubljanskem parku Tivoli z Nikom Goršiče; Festival integralne poezije; Performans za odtajanje slovenske zavesti do vratu v zemlji na športnem stadionu v Mariboru; Multimedijski nastop z magnetofonoma, mavcem in poezijo v izložbi Ars v Mariboru.

Odlomki iz Mirosove vezane in nevezane, esejistične in kritiške besede so bili priobčeni v Avstriji, Nemčiji, Franciji, ZDA, Argentini in v jugoslovanskih republikah ter pokrajinah.

Prejel je literarne nagrade in priznanja na jugoslovanskem festivalu Kurirček, Zmajevih igrah, razpisu za short story tednika 7 dni, gledališkem festivalu v Kranju za izvirno odrsko delo, literarnem Štatenbergu, ZBZ Slovenije, Zlati mikrofon na festivalu narečnih popevk, nagrado strokovne žirije za najboljšo narečno pesem na Festivalu narečnih popevk 2011, Diplomo Dalmaciji u pohode itn.

Odrske uprizoritve: S.O.S. na festivalu eksperimentalne umetnosti v SF 1973; Nekoč sem bil kralj – poetična drama v izvedbi AG Slava Klavora je osvojila prvo mesto na srečanju slovenskih gledališč v Kranju (igrali so Milada Kalezić, Peter Boštjančič in Vlado Novak); Liliputanci gredo v napad, Prešernovo gledališče v Kranju 1977; Podlasica in drugi jaz, gledališka skupina gimnazijcev Rudolf Maister, Kranj 1999, z nastopi tudi v Cankarjevem domu v Ljubljani; igrice, tudi lutkovne, uprizorjene v poklicnem lutkovnem gledališču v Mariboru in v šolskih skupinah.

Samostojne knjige:

1971 Dedova piščal
1971 Iz ljubezni do nekaterih reči
1973 Na zelenem oslu
1974 Babičina skrinja
1974 Podlasica in drugi jaz
1975 Sestanek s smrtjo (roman v nadaljevanjih), Nedeljski
1977 Raztelešenje
1978 Velik kao nada (natečajski izbor jugoslovanskih pesnikov), Kraljevo
1981 Kurirčkov kruhek
1981 Proletarec
1981 Joj, ne vedi se kot slon
1985 Pjesnici gradu za praznik (izbor jugoslovanske proze in poezije), Tuzla
1986 Podobice iz zemlje
1987 Igrajmo se gledališče
1988 Baubauci
1991 Oživitev dr. Antona Korošca
1993 Kraljevina packarija
1944 Pisana duša Lenta
1997 Prleške pesmi
1997 Šaljivi vaški grbi, Pilova knjižnica
1998 Besedne vragolije, Pilova knjižica
2001 Slovenski sij svetosti
2005 Sesam mozeg zemlje
2005 Bisernica
2008 Štorkljina kri
2013 Boljševik starogorski
2013 Prlek iz Amerike, založba Franc-Franc