Marjan Pungartnik

pungartnik-marjan

Marjan Pungartnik

marjan.pungartnik@triera.net

http://http//users.triera.net/pungartm/

Rojen je 28. julija 1948 na Legnu pri Slovenj Gradcu (Slovenija). V osnovno šolo je obiskoval v Šmartno pri Slovenju Gradcu, na gimnazijo na Ravne na Koroškem. Končal je novinarstvo na Fakulteti za sociologijo, politologijo in novinarstvo v Ljubljani in za diplomo prejel študentsko Prešernovo nagrado, delal nekaj časa na fakulteti kot asistent stažist, potem na Visoki ekonomski komercialni šoli v Mariboru, na Univerzi v Mariboru kot vodja marksističnega centra, kasneje je bil urednik za kulturo na Komunistu, dve leti brez dela, potem tajnik Zveze kulturnih organizacij (društev) in vodja območne izpostave SLKD.

V študentskih letih je bil urednik za kulturo na radiu Študent, potem odgovorni urednik radia Študent, pa urednik in odgovorni urednik Tribune. Sodeloval je v uredništvih Problemov, Časopisa za kritiko znanosti, novo antropologijo in domišljijo, Krta, Mentorja, bil je tudi glavni urednik Dialogov.

Z literaturo se je začel ukvarjati v gimnazijskih letih, prve objave v slovenjegraških Odsevih, potem v Dialogih, Sodobnosti, Problemih, Tribuni in na radiu. Sodeloval je na številnih literarnih prireditvah v Sloveniji in po Jugoslaviji. Nekaj malega je pisal literarno kritiko, eseje, sicer pa v glavnem poezijo. Prevajal je iz jugoslovanskih jezikov, češčine, italijanščine in angleščine. Organiziral je nekaj Štatenberških srečanj. Po prihodu v Maribor leta 1977 je začel organizirati delavnice za mlajše literate začetnike, osnovnošolce in seniorje, kasneje tudi njihova srečanja. Je pobudnik za ustanovitev društva Mariborska literarna družba in njene založniške dejavnosti, organizator okroglih miz in literarnih večerov. Na začetku devetdesetih let se je začel ukvarjati tudi z otroško literaturo in z lutkovnimi besedili. Uredil je številne publikacije in vpeljal prvo slovensko literarno online revijo Locutio na internetu.

Prejel je Častno priznanje (Certificate of Honor) Regional Lifelong Learning Festival Skopje 2003 za izjemni primer organiziranja uspešnega vseživljenjskega učenja (Skopje, 18. oktober 2003) in ZLATI ČASTNI ZNAK deželnega mesta Gradec (17. marec 2006).

Pesniške zbirke:

1973 Žalostinka za galjotom, Založba Obzorja
1977 Pesmi, Odsevanja
1978 Večni krsnepar, Založba Obzorja
1984 Svetjelačen, Založba Obzorja
1997 Oglej, samozaložba

Pravljice, otroška književnost:

1994 Vodni mož in lepa Polona, Rotis in LG Maribor
1994 Pesmi / Lieder, Locutio
1995 Sonček, kje si?, Krščanska kulturna zveza,
1997 Petre s tepke, Grafiti studio, 1997
2002 Razbojnik Kandut in druge Pohorske povesti, Mariborska literarna družba

Lutkovna in dramska besedila:

1992 Kralj Friderik Zobati, Lutkovno gledališče Maribor
1993 Vodni mož in lepa Polona, Lutkovno gledališče Maribor
1994 Sonček, kje si?, Krščanska kulturna zveza
1997 Prihaja cirkus! ,Lutkovno gledališče Maribor
1999 Sonček, kje si?, Lutkovno gledališče Maribor
2001 Urša, angeli se bodo s teboj ženili, Slovenj Gradec

Prevodi:

1984 Anton Buttigieg: Malteško morje, Založba Obzorja

Izbori, zborniki:

1982 Študentsko gibanje 1968-’72, Krt
1984 Mlada slovenečka poezija, Književna mladina na Makedonija