O SPODBUJANJU RADOVEDNOSTI. Program profesionalnega usposabljanja DSP

TERMIN IZOBRAŽEVANJA: torek,  14. 11. in sreda, 15. 11. 2023

LOKACIJA IZOBRAŽEVANJA:

  1. dan, 14. 11.: Društvo slovenskih pisateljev, Tomšičeva ulica 12, 1000 Ljubljana
  2. dan, 15. 11.: aplikacija za avdio in video komuniciranje Zoom (udeleženci bodo povezavo na Zoom prejeli nekaj dni pred izvedbo)

PREDAVATELJICE: mag. Anja Štefan, mag. Nataša Konc Lorenzutti, Majda Koren, red. prof. dr. Dragica Haramija

KOTIZACIJA: 15,87 eur

Spoštovani,

obveščamo vas, da bo Društva slovenskih pisateljev 14. in 15. novembra izvedlo program profesionalnega usposabljanja z naslovom O SPODBUJANJU RADOVEDNOSTI. Program je namenjen učiteljem razrednega pouka, učiteljem slovenščine in drugih predmetnih področij, šolskim knjižničarjem in drugim pedagoškim delavcem v osnovni šoli, deloma tudi za pedagoške delavce v srednješolskem izobraževanju. Gre za razvijanje kompetenc učiteljev in drugih pedagoških delavcev, ki pri svojem delu potrebujejo znanje o bralni pismenosti, otroški in mladinski književnosti, medkulturnih temah v književnosti, temelje retorike (zlasti s poudarkom na interpretaciji glasno branih gradiv), spoznavanje z avtorji in njihovimi deli.

Prijave na izobraževanje potekajo preko spletnega programa Katis – Katalog programov nadaljnjega izobraževanja in usposabljanja strokovnih delavcev v vzgoji in izobraževanju v šolskem letu 2023/2024: https://paka3.mss.edus.si/katis/ProgramPrijava.aspx?ID=6894&A=detailKP

 

PROGRAM USPOSABLJANJA

1. dan – Torek, 14. 11. 2023, izvedba v živo, Društvo slovenskih pisateljev

 

15.00–16.30 Pogovor ob primerih: Pripovedovanje zgodb

 

Vodi mag. Anja Štefan
16.30-16.45 Odmor
16.45–17.30 Predavanje: Interpretativno branje Predava mag. Nataša Konc Lorenzutti
17.30–18.15 Delavnica: Interpretativno branje Vodi mag. Nataša Konc Lorenzutti
2. dan – Sreda, 15. 11. 2023, spletna izvedba (Zoom)

 

15.00–16.30 Predavanje z delavnico: Medijska pismenost in književnost za otroke in mladino

 

Predava Majda Koren
16.30-16.45 Odmor
16.45–18.15 Predavanje: Kakovostna otroška in mladinska književnost Predava dr. Dragica Haramija

 

O predavateljicah

Mag. Anja Štefan piše pesmi, pravljice in uganke, svoja besedila pa predstavlja v predstavah in literarnih nastopih. Ukvarja se tudi z raziskovanjem slovenskega pripovednega izročila in je ena najpomembnejših slovenskih pripovedovalk ter začetnica pripovedovalskega gibanja pri nas. Je ustanoviteljica slovenskega pripovedovalskega festivala Pravljice danes, ki ga je vodila 20 let.

 Mag. Nataša Konc Lorenzutti piše knjižna dela za otroke, mladino ter odrasle. Študirala je dramsko igro in umetniško besedo na AGRFT Ljubljana, kot igralka je bila angažirana v dveh slovenskih poklicnih gledališčih, na umetniškem oddelku gimnazije Nova Gorica pa je opravljala delo profesorice gledaliških predmetov ter z dijaki uprizarjala tudi svoja avtorska dramska dela.

Majda Koren piše zgodbe za otroke in mladino, scenarije za otroške televizijske oddaje, radijske igre. Dolga leta je poučevala na osnovni šoli. Občasno predava o izkušnjah poučevanja po pedagoških metodah Marie Montessori in o računalniškem opismenjevanju za najmlajše. Je tudi urednica in soavtorica mladinske spletne strani www.zupca.net.

Red. prof. dr. Dragica Haramija je literarna zgodovinarka in redna profesorica za področje slovenske književnosti na Pedagoški fakulteti in Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru. Njeno osrednje raziskovalno področje je mladinska književnost, v okviru te pa teorija žanrov v mladinski prozi in preučevanje posameznih ustvarjalcev mladinske književnosti na Slovenskem in bralna pismenost.

 

Prijazno vabljeni k prijavi in udeležbi!

 

Dodatne informacije na maja.kavzar-hudej@drustvo-dsp.si.