Noč knjige 2017

Lani je Noč knjige povezala več kot 100.000 ljubiteljev knjige, in sicer na okoli 350 dogodkih v 128 krajih po Sloveniji in v zamejstvu. Na njih so se s knjigami, avtorji, glasbo, razstavami in drugimi dogodki, ki jih je spodbudila literatura, družili vsi – od najmlajših v vrtcih do najstarejših v domovih za ostarele. Noč knjige namreč nagovarja vse generacije bralcev, spodbuja dvig bralne kulture in pismenosti ter vrednot domišljije in znanja v družbi.

Z veseljem vas tudi letos vabimo k sodelovanju in pripravi dogodkov za Noč knjige 2017 v vaši organizaciji, ustanovi, domu, zavodu, združenju, podjetju ali društvu – v povezavi z vašim krajem in krajevno skupnostjo. Organizirajte literarno branje, pogovor o knjigi in literaturi, srečanje z avtorji, podpisovanje knjig, delavnice, omizja, ogled gledališke predstave, projekcijo filma, ki je nastal po literarni predlogi, ali druge dogodke, povezane s knjigo. Inovativnost je dobrodošla, bodite usmerjeni k dvigovanju zavesti o pomembnosti branja, opogumljanju duha in bistrenju pogleda! Noč knjige je lahko odgovor na duh časa predvsem kot izraz skupnega, družbeno aktivnega prizadevanja za zaščito branja in knjige. Zdi se, da prav ta demokratična in skupnostna nota projektu daje bistveni zanos, vzdušje in integriteto.

Ekipa Noč knjige 2017 je za vas že pripravila novo spletno stran http://2017.nocknjige.si/ ter na njej prijavnico dogodkov za prireditelje.

V pripravi so tudi promocijska gradiva ter mobilna aplikacija, ki bo prinesla nekaj pomembnih novosti, o čemer vas bomo v kratkem obvestili.

POZOR! Noč knjige bomo letos izjemoma obeleževali že v noči z 21. na 22. april, saj je petek dan, ko se prireditvi lahko pridružijo tudi šole in knjižnice. Zelo nas bo veselilo, če bo med njimi tudi vaša cenjena organizacija.

V priponki vam pošiljamo izhodišča za fokus letošnje Noči knjige ter poslanico v več jezikih.

Naj spomnimo, da letos obeležujemo 150-letnico rojstva velikega pripovednika Frana Milčinskega, obenem pa 100 let izida prve slovenske slikanice Martin Krpan.

V pričakovanju srčnega odziva vas lepo pozdravljamo,

Organizacijski odbor Noč knjige 2017.