Knjižna srečanja, srečevanja svetov – literatura in pozaba

Literatura in pozaba – Sebastijan Pregelj in Štefanija L. Zlobec
Program Knjižna srečanja, srečevanja svetov med seboj prepleta literaturo in njej sorodna ali stikajoča se področja ter discipline. V seriji srečanj, s katerimi literaturo razpiramo v svet zunaj knjižnih platnic, se nam bodo pridružile dvojice literatov ter gostov iz obravnavanih področij. Tokratni dogodek bo med seboj soočil literaturo ter demenco in Alzheimerjevo bolezen, ki znotraj slovenske poezije, proze in dramatike, v zadnjih letih vse bolj postajata pogosti ali celo osrednji temi.

Slednje velja tudi za roman Kronika pozabljanja (2014) avtorja Sebastijana Preglja, v katerem upodablja junaka, ki se v starosti spopada s spominom. Upokojeni pravnik, ki se še relativno dobro zaveda samega sebe, je ob prevpraševanju svoje preteklosti spravljen z minevanjem in bližino smrti. Roman ob družbeni kritiki in vzporedni prisotnosti demence, ki otežuje resničnost, sicer prikaže tudi lepšo stran staranja. Ta se v prepletu resničnosti in domišljije (»Vse okrog mene je ujeto v brezčasju, moje telo pa še naprej deluje kot ne bi bil od tega sveta. Oči vidijo in ušesa slišijo, čeprav ni dosti videti in slišati.«) postavi prav iz junaka, saj starost sprejme kot nov začetek, v katerega vstopi človeška toplina, kot tudi zavedanje o pomoči drugim in medgeneracijski solidarnosti.

O temi demence in Alzheimerjeve bolezni zunaj in znotraj literature, o tem ali izguba osebne zgodovine ali zgodbe priča o tem, da je demenca kot pojav diametralno nasprotna od literature, ki znotraj književnih del vsebuje večno željo po dosegu nesmrtnosti, kako je pojav demence prisoten v slovenski literaturi in kako literatura lahko v družbenem diskurzu odpira prostor demenci prijaznega okolja, se bosta pogovarjala slovenski pisatelj Sebastijan Pregelj ter Štefanija L. Zlobec, predsednica Slovenskega združenja za pomoč pri demenci Spominčica, pobudnica druženj Alzheimer Cafe, mreže Demenci prijaznih točk v Sloveniji in vztrajna borka za demenci prijazno okolje.

Vabljeni, da se v torek, 16. novembra, ob 18. uri, v slavnostni dvorani Društva slovenskih pisateljev, pridružite njunemu pogovoru.

Udeležba je možna v skladu s PCT protokolom. Vljudno vas prosimo, da pri obisku dogodkov upoštevate priporočila NIJZ.