Dolgi seznam nominirancev DUBLIN literarne nagrade 2021 in Sebastijan Pregelj s Kroniko pozabljanja

 

Sebastijan Pregelj: Kronika pozabljanja v angleškem prevodu se je uvrstila na dolgi seznam nominirancev DUBLIN literarne nagrade 2021

 

Prevod romana v angleščino A Chronicle of Forgetting (Sebastijan Pregelj – Kronika pozabljanja, Goga, 2014), ki je izšel pri zbirki Litterae Slovenicae, je bil uvrščen na dolgi seznam 49 nominacij za mednarodno DUBLIN literarno nagrado (DUBLIN Literary Award 2021).

 

Za DUBLIN literarno nagrado predloge za nominacijo pošiljajo splošne knjižnice po celem svetu, ki jo sponzorira Mestni svet Dublin. DUBLIN literarna nagrada bo v letu 2021 podeljena že 26. in se jo uvršča med najdragocenejše mednarodne nagrade za posamezno književno delo, objavljeno v angleščini, ki izbranemu zmagovalcu prinese denarno nagrado v vrednosti 100.000 EUR. Nominacije vključujejo 18 romanov v prevodu z deli, ki jih nominirajo knjižnice iz 30 držav po Afriki, Evropi, Aziji, ZDA in Kanadi, Južni Ameriki ter Avstraliji in Novi Zelandiji. Če je bila zmagovalna knjiga prevedena, avtor prejme 75.000 EUR, prevajalec pa 25.000 EUR. In med njimi se je uvrstil roman Sebastijana Preglja Kronika pozabljanja v angleškem prevodu (A Chronicle of Forgetting), ki je izšel pri zbirki Litterae Slovenicae leta 2020.

 

Iskrene čestitke Sebastijanu Preglju

in vsem sodelujočim pri prevodu v angleščino;

med njimi Tanja Petrič (urednica) in Rawley Grau (prevajalec v angleščino).

2021 Romani v prevodu

 

Komentarji knjižnice, ki je predlagala Kroniko pozabljanja

Roman je ganljiva, dobro napisana – in prevedena – zgodba o iskanju smisla in sprejemanju konca življenja, o izgubljanju spominov in početju stvari, ki si jih je vredno zapomniti, o tem, kako pustiti nekaj za seboj, v katerem bodo našli upanje in/ali tolažbo. postane glavno junakovo glavno sidro v čedalje manjši resničnosti in jazu, preprosta lepota sveta, ki ga obdaja, je opisana v najbolj poetičnem jeziku romana.

Mestna knjižnica Ljubljana, Slovenija

 


Več: