Vlado Kreslin

Kreslin-Vlado

Vlado Kreslin

www.kreslin.com

Rojen je leta 1953 v Beltincih. Že med študijem na Filozofski fakulteti v Ljubljani (diplomiral nemški in absolviral angleški jezik in književnost) je nastopal v številnih rock ansamblih. Ves čas je pisal besedila za skladbe, ki so izšle na številnih, različnih nosilcih zvoka. Je eden najpomembnejših in najbolj priljubljenih slovenskih avtorjev in izvajalcev. Številne njegove pesmi so skoraj ponarodele, nekatere pa so postale navdih za romane, celovečerne filme in diplomske naloge. V začetku devetdesetih let je s svojo Beltinško bando povzročil pravi preporod slovenske ljudske in etno glasbe
Nastopal je v filmih in gledališču, pisal je filmsko in gledališko glasbo. Doslej je izdal 14 avtorskih glasbenih albumov. Sam ali s skupino Mali bogovi nastopa po domovini in v tujini.

Poezija:

1991 Namesto koga roža cveti / Sonček je in ti si skuštrana (Vlado Kreslin in Zoran Predin), Lokvanj in Založba M&M
2003 Vriskanje in jok (spremna beseda Tomaž Koncilija), Goga
2009 Pojezije, Založba Kreslin
2018 Zakartana ura, predgovor Jani Virk, Beletrina

Proza:

2006 Venci-Povest o Beltinški bandi (spremna beseda Feri Lainšček), Založba Kreslin

Prevodi :

1999 Besedila pesmi (nemški, angleški in italijanski jezik), Založba Drava, Celovec)
2010 Umjesto koga ruža cvjeta-izabrana poezija (spremna beseda Miljenko Jergović), Šahinpahić
2010 Prije nego otvoriš oči, Dominović(Zagreb)
2011 Six poems (Immigrant song; See, as the train winds on; The farewell ashes; Far from my beginning; There in the mist by the Mura River; Black guitar), Modern Poetry in Translation (Poetry and the State), Short Run Press, GB (prevod :Urška Charney)