Lidija Dimkovska

lidija-dimkovska

Lidija Dimkovska

Lidija Dimkovska (1971, Skopje), je pesnica in pisateljica makedonskega rodu. Končala je študij primerjalne književnosti v Skopju in doktorirala iz romunske književnosti na Univerzi v Bukarešti, kjer je med letoma 1997 in 2001 delala kot lektorica za makedonski jezik. Od leta 2001 živi v Ljubljani. Je urednica za poezijo dvojezične elektronske revije www.blesok.com.mk . Kot štipendistka Ad future je bila med letoma 2005 in 2006 zunanja sodelavka na Inštitutu za slovensko izseljenstvo na SAZU. Med letoma 2009 in 2012 je kot docentka honorarno predavala Svetovno književnost na Fakulteti za humanistiko na Univerzi v Novi Gorici. Članica je Makedonskega društva pisateljev, makedonskega PEN-a, Makedonskega društva prevajalcev, mednarodne žirije za nagrado Vilenica, DSP in mednarodne nagrado za življenjsko delo na področju poezije »Herbert«, Varšava, Poljska. Prevaja slovensko in romunsko književnost v makedonski jezik.

Poezija

• pH NEUTRALNA ZA ŽIVOTOT I SMRTTA (pH nevtralna za življenje in smrt), Evropska nagrada za vzhodnoevropsko poezijo Hubert Burda za pesmi iz zbirke, prevedene v nemški jezik, Offenburg, 2009 (Blesok, Skopje, 2009)
  • IDEALNA TEŽINA (Idealna teža), izbrane pesmi, zbirka »130 najboljših del makedonske književnosti« (Mikena, Bitola, Makedonija, 2008)
  • NOBEL PROTIV NOBEL (Nobel proti Nobelu), nominacija za nagrado Bratje Miladinovci Struških večerov poezije, druga izdaja 2002 (Blesok, Skopje, 2001)