Ivo Frbežar

Frbežar-Ivo

Ivo Frbežar

ivo.frbezar@mondena.si

Ivo Frbežar, pesnik, pisatelj, slikar, grafični oblikovalec, publicist, urednik in založnik, se je rodil 30.9.1949 v Ljubljani.

Mladost jepreživel v zaselku “London” pri Šmarju-Sapu, kjer je obiskoval in končal osnovno šolo, nato se je družina preseli na Grosuplje. Po letu 1995 vse več živi na Mali Ilovi Gori.

V Ljubljani je najprej končal srednjo tehnično šolo, nato obiskoval t.i. “večerno šolo” na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Želel je postati slikar, vendar ni bil sprejet na Akademijo. Bil je član Društva likovnih samorastnikov Ljubljana. Ustanovil (skupaj s slikarjem Štefanom Horvatom) likovno skupino “Krog” in se več let posvečal le slikarstvu. Ukvarjal se je tudi s fotografijo (koledarji, naslovnice knjig…). V času zaposlitve v podjetju Saturnus (1967 do 1985) v Ljubljani, v oddelku ekonomske propagande, je bil urednik časopisa Saturnus reporter.

Kasneje je na Filozofski fakulteti v Ljubljani študiral primerjalno književnost in literarno teorijo kot samostojno smer. Je tudi diplomant Londonske šole za odnose z javnostmi. Za grafično oblikovanje je prejel nekaj (zveznih jugoslovanskih) nagrad.

Od leta 1973 delal na področju ekonomske propagande, kot grafični oblikovalec, vodja službe za ekonomsko propagando in kasneje vodja sektorja za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi v različnih podjetjih.

Danes ima status samostojnega književnika in je član Društva slovenskih pisateljev in PEN (podpredsednik 2004/2006, trenutno član nadz. odbora), član DEP (Društva ekonomskih propagandistov Ljubljana) in IABC (Mednarodno združenje za odnose z javnostmi in znotraj tega PRSS -Slovenskega združenja za PR); je glavni urednik založbe Mondena.

Pisati je začel že v mladih letih. Piše predvsem poezijo, lirično prozo, pesmi in prozo za otroke, radijske igre ter literarno kritiko. Kot publicist piše občasno za časopise, revije in radio; literarne kritike in eseje pa za Radio Slovenija, Razglede, Večer, Mentor in druge ter ocene in spremne besede. Soustanovitelj, sourednik in izdajatelj lokalnega-regijskega časopisa Reporter, ki je izhajal v Grosupljem. Piše tudi spremne besede k izdajam in študije.

Leta 1984 je ustanovil Literarni klub Grosuplje, literarno revijo RES, ki je izhajala več let in postal njen prvi, glavni in odgovorni urednik. V tem okviru organiziral (več let) t.i. poletno literarno šolo na Polževem pri Grosupljem.

Dosedaj je izdal 14 lastnih knjig, od tega 2 v prevodu v tujini z izborom (zborniki, antologije), pa sodeloval v šestih. Prevodi njegovih del v angleškem, češkem, makedonskem in srbskem jeziku.

Knjige za otroke:

1994 KresničkeDZS, Ljubljana,